BTW-regelingen overzicht die je als zelfstandige moet kennen

Alle btw-regelingen voor zzp’ers

Als zelfstandige heb je te maken met btw, ook wel omzetbelasting. Voor vrijwel ieder beroep wordt bovenop de tarieven btw berekend en afgedragen aan de overheid. De btw kun je op alle zakelijke kosten en inkopen terugvragen bij de btw-aangifte. Dit kan 0%, 9% of 21% btw zijn, afhankelijk van je dienst of beroep. Sommige diensten zijn vrijgesteld van btw. Hier lees je over alle btw-regelingen waarmee je te maken krijgt of kan krijgen als ondernemer

Btw is omzetbelasting

De btw is voor de overheid een belangrijke inkomstenbron die door ondernemers bij elkaar wordt gebracht. De regering gebruikt het geld om bijvoorbeeld projecten en subsidies mee te betalen. Wanneer je een product of dienst koopt, betaal je een prijs waar de btw bij in is gerekend. Daarom wordt de btw ook wel omzetbelasting genoemd. De ondernemer draagt deze omzetbelasting weer af aan de overheid.

Btw-vrijstelling

Een aantal beroepen en diensten zijn onder bepaalde omstandigheden vrijgesteld van btw. Ben je vrijgesteld van btw, dan kan je de btw ook niet terugvragen. Een aantal branches en bedrijfsactiviteiten die vrijgesteld zijn van btw:

  • Componisten, schrijvers, cartoonisten en journalisten;
  • Financiële diensten en verzekeringen;
  • Fondsenwervende activiteiten;
  • Gezondheidszorg;
  • Jeugd- en jongerenwerk;
  • Kansspelen;
  • Postdiensten;
  • Sportorganisaties en sportclubs.

Lees hier alles over btw-vrijgestelde beroepen

Het kan soms voorkomen dat je als btw-plichtige zzp’er producten of diensten levert aan vrijgestelde bedrijven, waardoor je producten voor de klant duurder zijn. De berekende btw kunnen zij namelijk niet terugvragen bij de Belastingdienst. Voor zzp’ers die werken in het onderwijs zijn er weer andere regels voor een btw-vrijstelling.

Lees hier alles over btw in onderwijs

Kleineondernemersregeling (KOR)

Per 1 januari 2020 is de kleineondernemersregeling (KOR) veranderd. Je kan nu kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) als je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt. Meld je uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak aan bij de Belastingdienst om hiervoor in aanmerking te komen. Dit levert je het volgende op:

  • Je doet geen aangifte meer;
  • Je hoeft geen btw-facturen meer te versturen;
  • En je rekent geen btw meer aan de klanten en hoeft dit ook niet af te trekken.

Lees hier alles over de KOR

Btw-tarieven in Nederland

In Nederland kennen we het 0% btw tarief, het 9% btw tarief (2018 6%) en het hoge btw tarief van 21%. 0% is voor de export buiten de EU of rechtstreeks naar bedrijven binnen de EU. Het 9% btw-tarief is voor producten die over het algemeen voorzien in eerste levensbehoeften: boeken, groenten, sportkleding, etc. Maar ook enkele beroepen zoals kappers, schoen- en fietsenmakers en stukadoors voor particuliere woningen ouder dan twee jaar vallen onder het 9% tarief.

Alle overige producten en diensten vallen onder het hoge btw tarief van 21%.

Btw berekenen op factuur

Als je een factuur stuurt naar een klant, dan moet je de btw apart vermelden. Materialen, producten en uurlonen vermeld je zonder btw en onderaan de factuur bereken je de btw aan de hand van het percentage. Het kan voorkomen dat je meerdere tarieven moet toepassen.

Bijvoorbeeld als je naast je uurtarief voor een bedrijfscursus (21%) en reiskosten (21%) ook nog boeken (9%) levert. Dan dien je dit apart te vermelden. Verder moet je btw-nummer op de factuur staan. In sommige gevallen moet je ook het btw-nummer van je opdrachtgever vermelden. Dit doe je wanneer er sprake is van een levering aan het buitenland of als de btw wordt verlegd.

Lees hier alles over btw berekenen en aangifte doen

Hoe moet je een btw-aangifte indienen?

Je dient je btw-aangifte online in. Afhankelijk van je situatie en voorkeur kan je dit maandelijks, per kwartaal of jaarlijks doen. De meeste ondernemers doen dit per kwartaal. Op het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst vind je het formulier ‘Aangifte omzetbelasting’.

Je logt hier in met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je van de Belastingdienst hebt gekregen. In de aangifte vermeld je de btw die je hebt berekend aan jouw klanten en de btw die je leveranciers aan jou hebben berekend. Vervolgens verstuur je de aangifte.

Let op: je moet altijd btw-aangifte doen. Ook als je in de periode van de aangifte geen btw in rekening hebt gebracht of aan jou geen btw is berekend. Dan zet je alles gewoon op 0. Meer uitleg over de aangifte vind je in de toelichting van de Belastingdienst.

Welke btw mag je als voorbelasting aftrekken?

Als je voor de Belastingdienst btw-plichtig bent kun je ook alle btw die aan jou berekend is terugvragen. Dus niet alleen de btw op inkopen, maar ook op andere kosten, zoals de auto van je bedrijf en telefoon. De Belastingdienst noemt dit aftrekken als voorbelasting.

In je administratie houd je bij hoeveel btw de leveranciers je in rekening brengen en hoeveel btw je hebt berekend aan klanten. Op je aangifte vermeld je vervolgens de btw die je moet betalen over je omzet. Trek daarvan de btw af die je leveranciers in die periode in rekening hebben gebracht en het verschil betaal je aan de Belastingdienst. Als je meer btw betaalt, dan je krijg je die btw terug.

Bron: ZZP Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *