Elektrische bakfiets fiscaal aantrekkelijk

Voor korte zakelijke ritjes kan een elektrische bakfiets een ideaal vervoermiddel zijn. Relatief goedkoop in aanschaf, een lage bijtelling en fiscale extraatjes.

Parkeren op de stoep.

De elektrische bakfiets is flink in opmars onder ondernemers. Zo’n bakfiets kan namelijk een mooi, groen alternatief vormen voor een bestelauto. Als uw werknemers (of uzelf) wat gereedschap of materiaal moeten meenemen, is dat ook geen probleem. Parkeren kunt u gewoon kosteloos op de stoep. Bovendien kunnen jonge kinderen ook makkelijk vervoerd worden in een elektrische bakfiets.

Lage bijtelling.

Ook fiscaal is het gebruik van een elektrische bakfiets binnen uw bedrijf aantrekkelijk. Dit begint met een relatief lage bijtelling, waardoor uw werknemers zonder veel kosten de fiets ook privé kunnen gebruiken. Sinds enkele jaren mag u namelijk volstaan met een bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs (inclusief btw) per jaar. Uitgaande van een aanschafprijs van bijv. € 4.500, kost het privégebruik uw werknemer slechts inkomstenbelasting over € 26 per maand. Netto is dit minder dan € 15 per maand. Tip. Deze lage bijtelling geldt ook voor de fiets van de zaak van de dga. Uiteraard moet er wel (ook) zakelijk gebruik zijn.

Extra investeringsaftrek.

Voor uw BV zijn er diverse fiscale stimuleringsregelingen. Zo kunt u allereerst de reguliere Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) claimen. Deze levert uw BV een extra belastingaftrek op van maximaal 28% van het geïnvesteerde bedrag. Daarbovenop kan er ook aanspraak worden gemaakt op Milieu-investeringsaftrek (MIA). De nieuwe elektrische bakfiets moet dan voldoen aan de voorwaarden in de Milieulijst code F 3119. Let op. De elektrische bakfiets moet binnen drie maanden na aanschaf aangemeld worden bij RVO.nl. Op voorwaarde dat de aanschafprijs van de fiets minimaal € 4.000 bedraagt, krijgt uw BV dan nog een extra belastingaftrek van 45% van het investeringsbedrag.

Sneller afschrijven.

Bovendien mag u ook gebruikmaken van de Vamil. Deze regeling maakt het mogelijk om versneld af te schrijven. U mag hierdoor in het eerste jaar 75% van uw investering in elektrische bakfietsen ineens afschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *